Nejen na dovolenou, ale i do práce se Češi rádi vybaví vlastnoručně připraveným jídlem. Domácí obědy totiž vedou u 41,5 % pracujících, jak vyplývá z průzkumu Sdružení EPS ČR. O polovinu méně lidí využívá v pracovní době služeb restaurací, kde si jídlo buď přímo sní, anebo objednají s sebou. Ve většině případů jej dostávají v polystyrenových krabičkách, které restauratéři s oblibou využívají díky jejich izolačním vlastnostem a lehkosti.
Obliba domácí stravy je mezi Čechy stále vysoká, a do zaměstnání si ji nosí 4 z 10 lidí, téměř každý druhý z nich dokonce každý den. Ze srovnání s průzkumem pro společnost KPMG ČR provedeném před pěti lety vyplývá, že Češi své zvyky v tomto směru nemění. Pětina dotázaných spoléhá na jídlo z restaurace, stále populárnějšími se potom stávají donáškové služby, které jídlo donesou až do kanceláře.
Jídlo v krabičce nevystydne
Zákazníci donáškových služeb využívají širokých možností výběru restaurace a pohodlného způsobu objednávek. Své jídlo dostávají dotázaní nejčastěji v polystyrenových krabičkách (v 72 % případů), které jsou nejrozšířenějším obalovým materiálem určeným pro přepravu potravin.
„Polystyrenové krabičky, tzv. termoboxy, udrží jídlo déle čerstvé a díky svým izolačním vlastnostem zamezí úniku tepla, pokrm tedy není nutné ani po delší době ohřívat. Zdravotní nezávadnost polystyrenu je samozřejmě garantována evropskými normami, proto je stále oblíbenějším materiálem pro přenos a přepravu potravin,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.
Praktičnost polystyrenových krabiček si pochvalují i samotní restauratéři, kteří v nich posílají jídlo svým zákazníkům.
„Pro gastronomické účely jsou polystyrenové obaly využívány především díky jejich tepelným vlastnostem. Výhodou je ale i to, že jsou odolné a pevné, dobře se stohují a pro provoz restaurace nepředstavují finančně náročnou položku. Navíc jsou univerzální, lze je využít pro přenos jakéhokoliv pokrmu, od zeleniny až po maso a hotová jídla,“ říká Titus Eliáš, šéfkuchař pražské restaurace Na Kopci.
Podle průzkumu jsou objednávky jídla z restaurací většinou vyřizovány po telefonu, výjimkou ale není ani využití webových stánek restaurace nebo stránek dovozce či donáškové služby.
Fast food jako poslední volba
Restaurace a jejich polední nabídky využívají především kancelářští pracovníci. Ti se zároveň vyhýbají fastfoodovým restauracím, které navštěvují jen necelá 2 % z nich. Téměř 20 % respondentů se stravuje ve firemních kantýnách, které jsou časté v průmyslových provozech. Nabízejí levnější způsob stravování – na obědy v nich přispívají zaměstnavatelé. Jak ale vyplynulo z průzkumu, Češi své zvyky příliš nemění a ochotně věnují čas přípravě vlastního čerstvého jídla.
O průzkumu: Průzkum Sdružení EPS ČR realizovala agentura IPSOS za pomoci online nástroje Instant Research v červenci 2016. V on-line dotazníku odpovídalo 525 respondentů ve věku 18 až 64 let z celé České republiky.